Pirkkalan kalatalousalue on yksi maamme suosituimmista kalastusalueista. Lähes koko Tampereen kaupungin taajama-alue ja useiden lähikuntien keskukset sijoittuvat Pirkkalan kalatalousalueelle tai sen välittömään läheisyyteen. Kalatalousalueella asuu noin 300 000 ihmistä, joten vapaa-ajankalastajia on alueella huomattavan paljon, kymmeniä tuhansia.

Luonnonvarakeskuksen tuoreen viehekalastusselvityksen mukaan Pirkkalan kalatalousalueella kalastetaan pelkästään kalastonhoitomaksuun perustuen vuosittain noin 62 000 päivänä.

Pirkkalan kalatalousalue (ja sen edeltäjä kalastusalue) on muodostanut yhdessä vesialueen omistajien kanssa laajan viehekalastuksen yhtenäislupa-alueen (Kalapassin yhtenäislupa-alue), joka kattaa huomattavan osan reittivettä Tampereen ja Akaan välillä.

Sorvanselän-Huhtaanselän alue ei kuulu kokonaan Kalapassi-lupaan, mutta siellä on lisäksi erillinen Huhtaan ja Sorvan kalastuskuntien ja Pajulahden-Tottijärven osakaskunnan viehekalastuksen yhtenäislupa-alue, jonne lupia voi ostaa näiltä osakaskunnilta.

Osakaskunnat ja Tampereen kaupunki myyvät pyydyskalastuslupia vesialueilleen. Lupa-alueita ja kalastusluvan myyntipisteitä on esitelty näiden sivujen Alueet ja luvat osiossa.

Pyhäjärven rannoilla on useita veneramppeja, joista lisätietoja Kuhamaan sivuilta.

Pyhäjärven rannoilla on useita satamia. Tampereen keskustan tuntumassa Viinikanlahdella on kaksi veneluiskaa, joilta kalastusveneen voi laskea veteen.

Kalatalousalueella toimii useita vapaa-ajankalastusseuroja, joista osa järjestää nuorille kalastuksenharrastajille ohjattua toimintaa ja opastusta eteenpäin mielenkiintoisessa luontoharrastuksessa.