Kalatalousalue, osakaskunnat ja Tampereen kaupunki valvovat kalastusta ja ravustusta. Kalastuksenvalvontaa suorittaa myös poliisi.

Valvontaa tehdään pitkin kalastuskautta, myös talvikaudella. Pirkkalan kalatalousalueella valvonta keskitetään keskeiselle kalastusalueelle Pyhäjärven reittivedelle, mutta myös erikoiskohteiden ja pienvesien kalastusta valvotaan. Kalastuksenvalvontaa toteutetaan osittain ns. yhteisvalvontana osakaskuntien valvojien kanssa. Kalatalousalueen käytännön valvontaa hoitavat Pirkanmaan Kalatalouskeskuksen valvojat.

Kalastajan tulee esittää valvojalle kalastusmuodosta riippuen voimassa oleva kalastonhoitomaksu tai kalastuslupa tai molemmat. Jos lupakuitti on kännykässä, se kannattaa tallentaa esimerkiksi kuvagallerian suosikkeihin, jolloin se löytyy nopeasti valvontatilanteessa. Kuva Teuvo Koskinen.

Valvonnan tarkoituksena on pitää huolta siitä, että kalastuksessa ja ravustuksessa noudatetaan kalastuslakia ja -asetusta sekä paikallisia määräyksiä. Samalla tarkistetaan, että kalastajien ja pyydysten osalta luvat ovat kunnossa.

Kalastajien tulee olla selvillä säädöksistä ja määräyksistä ennen kalalle menoa. Pirkkalan kalatalousalueella mm. on kaksi rauhoituspiiriä, joissa kalastus on kielletty rauhoitusaikana lukuun ottamatta kuoreen lippoamista. Pyhäjärven reittivesi on vilkkaasti liikennöityä aluetta, jossa pyydykset tulee merkitä selvästi, jotta muut vesillä liikkujat havaitsevat ne helposti.

Näkyvät liput verkkojadoissa ovat oleellisia vesiliikennealueilla.